Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja dla 2-3 osób):
250 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 jajko
20 dag świeżych drożdży
2 średnie jabłka (można je pominąć)
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu (podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego z rabarbarem) łączymy drożdże, cukier, łyżkę mąki i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Ucieramy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość dwu - trzy - krotnie.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Jej wielkość zależy od indywidualnych upodobań, ale należy pamiętać, że zbyt duża kostka pozostanie surowa. Ja kroję w 1cm sześciościany.
W dużej misce, mikserze, łączymy zaczyn drożdżowy, mąkę, jajko, mleko i masło (można dodać szczyptę soli, ale w żaden sposób nie wpływa to na smak racuchów) wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy jabłka i ostrożnie mieszamy z ciastem.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Podajemy gorące z dodatkiem cukru pudru, syropu klonowego i świeżych owoców.
Smacznego!
Pyszne racuchy i takie puszyste, z jabłkami uwielbiam, ostatnio robiłam także z ulubionym twarożkiem(Pilos), wychodzą równie smaczne :)
OdpowiedzUsuń