Marynowane skrzydełka z kurczaka są potrawą, która nie zachwyciła mnie kiedy po raz pierwszy ja jadłam. Ich specyficzny smak sprawia, że dopiero z każdym kolejnym razem, kiedy je jadłam, stawały się moim faworytem, jeżeli chodzi o skrzydełka. Pomimo tego, że skrzydełka są czasochłonne, jeżeli chodzi o ich czyszczenie z resztek piór i błonek, to są niezwykle wdzięcznym kawałkiem mięsa. Delikatne, soczyste o intensywnym smaku za sprawą dodanych przypraw i ziół, są pysznym sposobem na obiad, a jeżeli odpowiednio się je przygotuje będą miały minimalną zawartość tłuszczu.
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 3-4 osoby):
1 kg skrzydełek kurczaka6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek rumu, wódki lub innego mocnego alkoholu
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki imbiru
4 ząbki czosnku
szczypior
8 łyżeczek mąki kukurydzianej
1,5 szklanki wody
1 kostka bulionu z kurczaka ( można dodać zamiast wody i bulionu w kostce, 1,5 szklanki domowego rosołu)
150 g (puszka, słoik lub świeże) kiełki fasoli mung
Przygotowanie:
Przyrządzamy marynatę. Łączymy w dużej szklanej misce: sos sojowy, alkohol, cukier, imbir, rozgnieciony i posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) oraz pokrojony w ukośne paski szczypior.
Myjemy i czyścimy kurczaka. Kroimy na trzy części, z czego najmniejszą, lotkę wyrzucamy.
Gdy nasze skrzydełka się zamarynują czyścimy z nadmiaru marynaty i szczypioru, a następnie smażymy na rumiany kolor. Ma to na celu również wytopienie nadmiaru tłuszczu, dzięki temu będą później smaczniejsze.
W dużym garnku łączymy wodę, bulion, mąkę kukurydzianą oraz marynatę i wstawiamy na wolny ogień, żeby lekko się zagotowało. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy usmażone skrzydełka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut do miękkości. wszystko zależy od tego jak duże były skrzydełka oraz jak mocno je podsmażyliśmy. Po tym czasie dokładamy odsączone kiełki fasoli mung i gotujemy jeszcze 5 minut.
Marynowane skrzydełka z kurczaka podajemy z ryżem. Jako dodatek można ewentualnie podać mieszankę sałat.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz