Kwaśny, a zarazem słodki. Ostry, a zarazem łagodny. Taki właśnie jest sos cytrynowy w ekspresowym wydaniu. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, szybki zajmuje nie więcej niż 5 minut, zawsze się udaje, a poza tym jest bardzo smaczny. Początkowo serwowałam go tylko ze specjalnie do tego celu przygotowanym kurczakiem w specjalnej panierce, obecnie zdecydowanie częściej gości na moim stole, przede wszystkim jako dodatek do ryb gotowanych, smażonych i grillowanych, w szczególności łososia.
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 2 osoby):
1/2 kostki rosołowej
można zastąpić 3/4 szklanki wywaru, który samodzielnie wykonamy
1/4 szklanki soku z cytryny (ok.1 mała cytryna)
2 łyżki cukru brązowego
1 i 1/5 łyżki mąki kukurydzianej
1 i 1/5 łyżki miodu
1/2 łyżeczka imbiru
pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (za wyjątkiem szczypioru) łączymy w małym garnku i dokładnie mieszamy. gotujemy na małym ogniu około 5 min od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje, tuż przed podaniem wsypujemy szczypiorek.
Sos cytrynowy (jak już wspomniałam) najsmaczniejszy jest z kurczakiem przyrządzonym w neutralny sposób, oraz gotowanymi, smażonymi i grillowanymi rybami, w szczególności z łososiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz