środa, 8 maja 2013

Kurczak na butelce


Kurczak na butelce jest niezwykle prosta potrawą, z którą poradzi sobie nawet niewprawny kucharz. Z każdym razem może inaczej smakować, w zależności od tego jaką mieszankę przypraw użyjemy oraz jaki płyn wlejemy do środka butelki. Tym razem jest to piwo, ale równie wyśmienicie smakuje na białym winie. Dzięki temu, że wewnątrz kurczaka paruje płyn jest on niezwykle soczysty, i nawet pierś na którą wiele osób narzeka, że jest suchym mięsem w tym przypadku zawsze jest soczysta i aromatyczna. Niewątpliwie wielką zaletą tej potrawy jest jej łatwość, jeżeli odpowiednio długo będziemy piec to nic niepożądanego nie ma prawa się wydarzyć, oraz szybkość, a w zasadzie bardzo mały nakład pracy. Wystarczy tylko zamarynować kurczaka, a później podczas pieczenia polewać skórkę, aby była chrupka, tak jak lubię.



Składniki, czyli co nam będzie potrzebne:

2 kg kurczak
0,5 l piwa
rozmaryn
słodka papryka
sól
pieprz








Przygotowanie:

 Z soli, pieprzu i słodkiej papryki przygotowujemy marynatę do natarcia kurczaka.


 Kurczaka czyścimy z pozostałości piór, myjemy i osuszamy dokładnie.


Kurczaka nacieramy przygotowana mieszanką przypraw i rozmarynem. Zostawiamy kurczaka w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie  stawiamy kurczaka na butelce napełnionej w 3/4 płynem. resztę zostawiamy do polewania podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, na najniższy poziom, nagrzanego do temperatury 200 st C i pieczemy okolo1,5 godziny Na ostatnie 5 minut można zwiększyć temperaturę do 220 st C, żeby skórka ładnie się przyrumieniła.
 

Kurczak idealnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami, młodymi ziemniakami, młodą kapustą lub mizerią.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...