czwartek, 23 maja 2013

Szybkie pieczone ziemniaki


Szybkie pieczone (a w zasadzie smażone) ziemniaki są nie tylko doskonałe jako dodatek do potraw, do których nie podaje się sosu ale i jako samodzielna potrawa. Niewątpliwie jedną z ich największych zalet jest to, że można je przygotować od podstaw, ze świeżych ziemniaków, ale i z tych, które zostały z wcześniejszego obiadu. W obu przypadkach smakują równie dobrze.


Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 4 osoby):
1kg ziemniaków
słodka papryka
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy...
... i gotujemy, chwilę (około5min) krócej niż zwykle.
Kroimy je w 0,5 cm talarki i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, lub innego tłuszczu.











Doprawiamy dość spora ilością słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy ostrożnie, aby nie poniszczyć ziemniaków.


Podajemy z mięsem np. kurczakiem na butelce, bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...