To wydanie tarty z rabarbarem jest kolejnym, które lubię, pomimo tego iż nie jestem wielką fanką rabarbaru. Być może dlatego, że też jest z pianką z białek tworzącą przyjemna delikatną i zarazem słodką warstwę na owocach. Choć ten rodzaj kruchego ciasta nie należy do najłatwiejszych, ale nie zawsze trzeba iść na skróty.
Ciasto:
3 jaja duże (ja miałam małe więc 4)
1/4 kostki masła
1 i 1/2 łyżki cukru
1/4 szklanki cukru (do białek)
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy masło, 1 i 1/2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i masło. Siekamy aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i jedno białko. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Pozostałe Białka ubijamy na gęstą pianę, na końsku powoli dodajemy 1/4 szklanki cukru.
Uformowane ciasto dzielimy na trzy części. Dwie łączymy i rozwałkowujemy (można też zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach) i przekładamy na formę do pieczenia , uprzednio posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą, bądź też wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
Na podpieczone ciasto nakładamy rabarbar pokrojony w 2 cm kostkę (delikatnie posypuję mąką aby ewentualny sok, który wypłynie się z nią związał), ubite białka i pozostałą część ciasta starta na tarce lub pokruszoną w palcach. Pieczemy około 20 minut (lub aż będzie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Ciasto wybornie smakuje bez żadnych dodatków, ale jeśli ktoś ma ochotę można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub dodać gałkę lodów waniliowych. Ja serwuję je z kawą lub herbatą na podwieczorek.
Smacznego!
Taka tarta tarta mm ......:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji rabarbar:-)