Pieczenie kaczki w całości choć wydaje się łatwe, wymaga od osoby przygotowującej odrobię wprawy. Samo przygotowanie mięsa, o ile trafimy na dobrze oczyszczoną kaczkę, nie zajmie nam dużo czasu, natomiast samo pieczenie wymaga od nas zaangażowania. Jest to propozycja na niedzielny obiad, lub na obiad z jakiejś wyjątkowej okazji. Przed przystąpieniem do gotowania warto pamiętać, że kaczka to mnóstwo tłuszczu, a mięso jest przede wszystkim na piersi.
średnia około 1,5-2 kg kaczka
2-3 kwaśne jabłka
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczamy kaczkę z pozostałości po piórach (może to być pracochłonne), resztek podrobów i widocznego tłuszczu. Następnie całą kaczkę, również w środku solimy, pieprzymy i dokładnie nacieramy majerankiem. Tak przygotowane mięso odkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Następnego dnia obieramy jabłka ze skóry i wyrzucamy gniazda nasienne. Kroimy je na ćwiartki i następnie jeszcze na pół. Jabłka umieszczamy we wnętrzu kaczki. Skórę nakłuwamy dość gęsto szpikulcem, lub nacinamy w kratkę (dzięki temu wypłynie z niej tłuszcz). Pieczemy w przykrytym naczyniu około 2 godzin w temperaturze 190 st C. !godzina na każdy kilogram mięsa. Gdy wytopi się nam spora ilość tłuszczu po około 30 - 40 minutach warto wylać tłuszcz z brytfanny. Następnie tym, który się ponownie wytopi należy co kilka - kilkanaście minut oblewać kaczkę.
Gdy po 2 godzinach stwierdzicie, że jest jeszcze za mało rumiana warto odkryć naczynie i podpiec kaczkę jeszcze przez kilka minut na złoty kolor.
Kaczkę podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ja ją podałam z dodatkiem pieczonych ziemniaków, młodej kapusty i sosu wiśniowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz