poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sos czekoladowy


Sos czekoladowy jest świetnym dodatkiem do bardzo wielu potraw. Słodkich naleśników, pierogów oraz deserów takich jak lody, ciasta i owoce. Ja najbardziej lubię ten sos we wszystkich wyżej wymienionych opcjach.Gdy rozpoczyna się sezon truskawkowy jedną z moich propozycji na popołudniowy posiłek są truskawki w sosie czekoladowym, który przygotowuje się ekspresowo i równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno.



Składniki, czyli co nam będzie potrzebne:

100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany 12%










Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy oba rodzaje czekolady, uważając aby się nie przypaliła.





 




Następnie naczynie zdejmujemy z garnka z wodą, dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli uważacie, że jest zbyt gęsty to można dolać jeszcze odrobinę śmietany.








Mój sos czekoladowy podałam ze świeżymi truskawkami, można je oblać sosem lub delikatnie w nim maczać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...