Oto druga część z serii rodzai noży. Dziś zapraszam Was na post o "krótkich" nożach. Tych jest zdecydowanie więcej i ich przeznaczenie jest szersze. Wydaje mi się ponad to, że zdecydowanie częściej ich się używa, bynajmniej tak jest w moim przypadku.
Nóż do sera
Ma średniej długości ostrze, na końcu posiadające charakterystyczne rozwidlenie. Ze względu na to, że przeznaczony jest do krojenia serów, które czasem się kleją na całej długości posiada liczne "okienka" zapobiegające przywieraniu.
Idealnie nadaje się do:
- krojenia różnych rodzai serów, aczkolwiek noże do krojenia serów również można podzielić na podgrupy.
Nóż do pomidorów
Warto mieć w domu nóż przeznaczony tylko i wyłącznie do krojenia pomidorów. Nóż do pomidorów jest podobny do noża do serów. Zakończony jest delikatnym rozwidleniem. Ostrze natomiast w drugiej części pokryte jest małymi ząbkami.
Idealnie nadaje się do:
- krojenia pomidorów.
Nóż do obierania
Ten rodzaj noża charakteryzuje się specyficznym, delikatnie wygiętym ostrzem, dzięki czemu lepiej spełnia swoje zadanie.
Idealnie nadaje się do:
- obierania skóry z warzyw i owoców, gdy nie chcemy używać obieraka,
- usuwania gniazd nasiennych i niedoskonałości z owoców i warzyw.
Posiada krótkie, trójkątne ostrze.
Idealnie nadaje się do:
- krojenia warzyw, gdy używanie noża szefa kuchni jest nieporęczne, np. Ziemniaki w kosteczkę, czy końcówki warzyw korzennych.
Nóż uniwersalny
Jest to szeroka grupa noży, długość ostrza wynosi około 17 cm. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że można je spotkać zarówno o gładkim ostrzu jak i o częściowo ząbkowanej powierzchni.
Idealnie nadaje się:
- do wszystkich czynności w których pozostałe noże nie spełniają swojej funkcji.
Nóż na grzyby
Malutki, poręczny o małym ostrzu, nóż który powinien być również w każdym domu, taki który wykorzystujemy do zbierania grzybów.
Zapraszam na pozostałe posty o nożach: jak o nie dbać, oraz na pierwsza część postu o rodzajach noży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz