wtorek, 21 maja 2013

Penne w sosie śmietanowym z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami


Zawsze mam w domu makaron, śmietanę, kurczaka wędzonego i suszone pomidory. Znajdzie się też czasem kawałek sera. To połączenie daje wyśmienity, a zarazem bardzo szybki posiłek. 
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja dla 2 osób):
200g makaronu penne              ok 250g ćwiartki z kurczaka wędzonego (można zastąpić 150g piersi, ale nie będzie tak soczysta)                                 5 suszonych pomidorów         300ml śmietany 18%                 50g parmezanu                         sól                                  pieprz 
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka i suszone pomidory w zgrabną kostkę około 1cm na 1 cm. Proporcje pomidorów i kurczaka powinny wynosić 1:3. 
Na dużej patelni z odrobiną oliwy mieszamy kurczaka i pomidory. Ma to na celu połączenie obu smaków, wytopienie ewentualnego tłuszczu który pozostał na kurczaku oraz podgrzanie składników. Delikatnie solimy i pieprzymy. Ewentualnie dosolić można później, a popieprzyć na talerzu.

W tym czasie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.


Gdy kurczak i pomidory są już ciepłe wlewamy śmietanę i około 25g parmezanu. Gotujemy kilka chwil , aż sos zgęstnieje. Jeżeli jest taka potrzeba można dosypać sera, oraz doprawić solą i pieprzem.
 Dodajemy makaron i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.



Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, można posypać pozostałym serem i świeżo mielonym pieprzem. Wybornie smakuje z lampką półwytrawnego czerwonego wina.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...