Zawsze mam w domu makaron, śmietanę, kurczaka wędzonego i suszone pomidory. Znajdzie się też czasem kawałek sera. To połączenie daje wyśmienity, a zarazem bardzo szybki posiłek.
200g makaronu penne ok 250g ćwiartki z kurczaka wędzonego (można zastąpić 150g piersi, ale nie będzie tak soczysta) 5 suszonych pomidorów 300ml śmietany 18% 50g parmezanu sól pieprz
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka i suszone pomidory w zgrabną kostkę około 1cm na 1 cm. Proporcje pomidorów i kurczaka powinny wynosić 1:3.
Na dużej patelni z odrobiną oliwy mieszamy kurczaka i pomidory. Ma to na celu połączenie obu smaków, wytopienie ewentualnego tłuszczu który pozostał na kurczaku oraz podgrzanie składników. Delikatnie solimy i pieprzymy. Ewentualnie dosolić można później, a popieprzyć na talerzu.
W tym czasie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Gdy kurczak i pomidory są już ciepłe wlewamy śmietanę i około 25g parmezanu. Gotujemy kilka chwil , aż sos zgęstnieje. Jeżeli jest taka potrzeba można dosypać sera, oraz doprawić solą i pieprzem.
Dodajemy makaron i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, można posypać pozostałym serem i świeżo mielonym pieprzem. Wybornie smakuje z lampką półwytrawnego czerwonego wina.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz