Wiosna to cudowny czas, kiedy po wielu mroźnych miesiącach wypełnionych zajadaniem zgromadzonych zimowych zapasów, człowiek odkrywa, że pojawiają się młode warzywa i owoce. Pierwszym i chyba najczęściej goszczącym na moim stole dodatkiem jest kapusta na sposób słodko - kwaśny ze świeżym koperkiem. Uwielbiam jej smak do tego stopnia, że pisząc nabieram coraz większą ochotę na jej zjedzenie :-)
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 4 osoby):
pęczek koperku
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól
2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę siekamy na 0,5 cm paski (głąb osuwamy). Najłatwiej kapustę kroi się nożem z ząbkami tzw. nożem do pieczywa.
Kapustę umieszczamy w garnku wsypujemy szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżkę octu oraz opcjonalnie 2-3 łyżki wody, aby kapusta nie przypaliła się na początku gotowania. Dusimy około godziny (do miękkości) na wolnym ogniu i ewentualnie doprawiamy solą według uznania. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Kapusta jest idealnym dodatkiem do wszystkich mięsnych potraw oraz fantastycznie komponuje się z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Uwielbiam, a tak dawno nie jadłam! Skoro jest sezon to muszę skorzystać :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
To tak jak ja, mogła bym codziennie ją jeść.
UsuńDziękuję Kamciss za zaproszenie, na pewno skorzystam.
Pozdrawiam