wtorek, 14 maja 2013

Młoda kapusta słodko - kwaśna


Wiosna to cudowny czas, kiedy po wielu mroźnych miesiącach wypełnionych  zajadaniem zgromadzonych zimowych zapasów, człowiek odkrywa, że pojawiają się młode warzywa i owoce. Pierwszym i chyba najczęściej goszczącym na moim stole dodatkiem jest kapusta na sposób słodko - kwaśny ze świeżym koperkiem. Uwielbiam jej smak do tego stopnia, że pisząc nabieram coraz większą ochotę na jej zjedzenie :-)



Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 4 osoby):

2 główki kapusty
pęczek koperku
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól
2-3 łyżki wody (opcjonalnie)









Przygotowanie:

Kapustę siekamy na 0,5 cm paski (głąb osuwamy). Najłatwiej kapustę kroi się nożem z ząbkami tzw. nożem do pieczywa.
Kapustę umieszczamy w garnku wsypujemy szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżkę octu oraz opcjonalnie 2-3 łyżki wody, aby kapusta nie przypaliła się na początku gotowania. Dusimy około godziny (do miękkości) na wolnym ogniu i ewentualnie doprawiamy solą według uznania. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Kapusta jest idealnym dodatkiem do wszystkich mięsnych potraw oraz fantastycznie komponuje się z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam, a tak dawno nie jadłam! Skoro jest sezon to muszę skorzystać :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, mogła bym codziennie ją jeść.
      Dziękuję Kamciss za zaproszenie, na pewno skorzystam.

      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...