środa, 22 maja 2013

Pikantna zupa serowa

Od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania tej zupy. Delikatny smak sera, z dodatkiem świeżo, startego, delikatnie ciągnącego się w środku zupy oraz smak świeżych chrupiących grzanek. Całość uzupełnia odrobina gałki muszkatołowej, posmak maggi oraz wytrawna nuta białego wina. Zachęcam was do skosztowania tej zupy.





Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja  na 4 osoby):
Na wywar: 
400 ml wody
marchew, seler, pietruszka, por
sól i pieprz
2 łyżki maggi

Oraz:
80 ml mleka
80 ml białego wytrawnego wina
3 - 4 serki topione cheddar
gałka muszkatołowa
kromka chleba (mogą być gotowe grzanki)


Przygotowanie:
 Obieramy włoszczyznę, dodajemy przyprawy (sól, pieprz i maggi) i gotujemy wywar około 30 min, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy warzywa, wlewamy mleko i wkładamy serki. Gotujemy aż zupa delikatnie zgęstnieje. W zależności od tego jak gęsta zupę lubicie tyle serków dodajcie. Jeżeli lubicie zawiesiste zupy 3 - 4 trójkąciki to może być mało.
Wysypujemy szczyptę gałki muszkatołowej odrobinę soli i pieprzu. Zdejmujemy  z ognia i dolewamy wino. Teraz można dokładnie wysmakować zupę i ewentualnie doprawić.
 
Chleb kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor.
Do małej bulionówki wsypujemy małą garstkę grzanek i wlewamy gorącą zupę. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zupę podajemy gorącą. Idealnie nadaje się jako przystawka lub jako samodzielne danie.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...