Kilka prostych składników, parę chwil smażenia oraz gotowania i można delektować się niezwykłym smakiem długiej zupy. Połączenie słodyczy kapusty (która delikatnie się rozpływa i jest niewidoczna) mięsa, słonego smaku sosu sojowego, ostrego imbiru i orzeźwiającego zielonej cebulki daje niepowtarzalny smak, który koniecznie musicie spróbować. Jeśli jej skosztujecie na pewno zakochacie się w niej tak samo jak ja.
1,5 l wody
włoszczyzna na wywar (kawałek marchwi, pietruszki, selera i pora)
sól i pieprz
około 150 g kapusty
225 g chudej wołowiny (ja miałam ligawę)
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczka imbiru
pęczek szczypiorku
100 g makaronu won ton
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku przygotowujemy wywar warzywny, czyli gotujemy włoszczyznę z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu około 30 minut, lub aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy sam czysty bulion.
Mięso kroimy na cienkie paseczki i smażymy na brązowy kolor na rozgrzanej patelni.
W między czasie gdy bulion się gotuje, a mięso rumieni na patelni kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, a szczypior w ukośne paski.
Gdy bulion jest gotowy, a mięso usmażone, wrzucamy je do wywaru wraz z kapustą, sosem sojowym i imbirem. Należy zagotować i gotować około 10 minut. W tym czasie kapusta się rozgotuje.
Na końcu dodajemy szczypior i makaron won ton. Gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu makaronu około 2-3 minut, uważając aby się nie rozgotował.
Gotową zupę podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ze względu na makaron w zupie nie można zwlekać zbyt długo z jej podaniem bo będzie rozgotowany. Mam nadzieję, że pokochacie ją tak samo jak ja.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz