środa, 26 czerwca 2013

Naleśniki

 Podstawowy przepis na naleśniki jest tym co każdy powinien znać. Jest on bardzo uniwersalny. Wystarczy dodać wymyślone dodatki, które akurat mamy w domu i mamy niezwykle pyszny obiad. Mogą to być tak jak w moim przypadku świeże owoce i śmietana, ale również dżemy, lody oraz wytrawne dodatki takie jak gotowane mięso, ryby oraz warzywa. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, zawartości lodówki, czy szafek kuchennych. o moich propozycjach i wariacjach na temat serwowania naleśników napisze innym razem, dziś krótki wstęp o tym jak zrobić pyszne naleśniki.

Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 6 dużych naleśników)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody kazowanej
1 jajko
szczypta soli










Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko i szczyptę soli. Mieszamy, aż powstanie gładka masa bez grudek. Dodajemy na końcu wodę gazowaną, dzięki temu nasze naleśniki będą bardziej pulchne. Jest szkoła która mówi, żeby dodać odrobinę oleju do ciasta, wtedy nie trzeba go lać na patelnię, ale ja tego nie preferuję.



Na patelnię wlewamy kilka kropli oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, w zależności od wielkości patelni, wlewamy jedną bądź półtora łyżki wazowej ciasta. Równomiernie rozprowadzamy na dnie patelni przechylając patelnie, alby ciasto swobodnie spłynęło. Po 2 - 3 minutach, gdy ciasto zacznie się z naszej strony ścinać przerzucamy go na druga stronę. Tak robimy do czasu, aż ciasto się nam nie skończy. 





Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad, gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie, gdy nie mamy pomysłu co zrobić, a także gdy nasza lodówka świeci pustakami, bo wystarczy zwykła konfitura i mamy wyśmienity obiad. Można je jeść bezpośrednio po przygotowaniu, gdy są ciepłe, a także gdy ostygną.
Moje naleśniki serwowałam ze świeżymi truskawkami, gęstą śmietaną i sosem czekoladowym.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. www.kurcze mam słabość do naleśników i nie tylko.Apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne wyszły:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybornie smakował w tym połączeniu, szczerze polecam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...