Koktajl truskawkowy jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Gdy rozpoczynał się sezon truskawkowy nagle w moim domu wypijaliśmy hektolitry mleka i tony truskawek. Jest pożywny, nadaje się jako oddzielny mały posiłek, deser lub zamiennik kompotu do obiadu. Poza tym jest również idealny w tak upalne dni jak dziś. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a później można się cieszyć jego smakiem przez kilka godzin, gdy koktajl stoi w lodówce.
1 kg truskawek
0,7 litra mleka
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Przekładamy do miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na gładką masę. Można użyć blendera (ale potrwa to trochę dłużej), lub zrobić ręcznie przy użyciu tłuczka do ziemniaków (zajmie to jeszcze więcej czasu, ale dzięki temu uzyskamy kawałki zmiażdżonych owoców).
Truskawki przelewamy do średniego garnka i wlewamy mleko, jeżeli lubicie bardziej mleczne to więcej, jeżeli bardziej owocowe, to mniej. Proporcje, które podałam są dla mnie idealne.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz