Bruschetta (wym.brusketta) jest bardzo prostą i szybką przekąską (antipasto) z Włoch. Stosunkowo często gości u mnie na drugie śniadanie. Jest też świetnym rozwiązaniem, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki praktycznie zawsze mam w domu, a możliwość stworzenia przeróżnych wariacji pozwala na dopasowanie się do gustu i smaku nawet najbardziej wybrednych osób.
Mało kto wie, że początkowo była to potrawa spożywana przez włoskich rolników (dziś jest to przystawka podawana we wszystkich eleganckich restauracjach) pracujących przy wytłaczaniu oliwy. Opiekali oni chleb, maczali w oliwie i posypywali solą. 2 lutego obchodzone jest święto bruschetty. Ale już dziś zapraszam was na moją ulubioną wersję tej kanapki, która jest zarazem najbardziej klasyczna i popularna.
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja dla 2 osób):
2 bułki typu ciabatta (lub inne pszenne)
2 średnie lub 1 duży pomidory (najlepiej malinowe)
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ciabatty (bułki) kroimy na pół. Każdą część nasączamy oliwą (najłatwiej łyżeczką do herbaty lub pędzelkiem), a następnie nacieramy przeciętym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na około 10 min lub aż pieczywo delikatnie się zarumieni.
Kilka listków bazylii układamy jeden na drugim, a następnie rolujemy jak cygaro. W ten sposób przygotowaną bazylię siekamy ostrym nożem na plasterki. Dzięki temu liście nie będą pogniecione i nie stracą zbyt wiele aromatu, który jest uwięziony w ich wnętrzu.
Pomidory należy sparzyć (oblać wrzątkiem), a następnie obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać. Dokładna proporcja zależy od tego jak bardzo lubicie bazylię oraz jak duże mieliście pomidory. Tak powstała mieszankę nakładamy na ciepłe pieczywo.
Podajemy ciepłe jako przystawkę lub jako danie na śniadanie. Jako smaczny dodatek podaję kilka czarnych oliwek lub posypuję odrobiną startego parmezanu dla zaostrzenia smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz