środa, 12 czerwca 2013

Arbuz miodowo - winny


 Arbuz należy do grona tych owoców, które świetnie komponują się z dodatkiem soków i przeróżnych alkoholi, począwszy od mocnych wódek, aż po delikatne likiery i wino. Dziś zapraszam was na połączenie arbuza, wina i modu. To połączenie można porównać do grzanego wina, ale w wersji letniej, czyli orzeźwiającej. Przygotowuje się go naprawdę szybko, jednak trzeba chwilę odczekać gdyż owoce muszą się w zalewie zamarynować.









Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (dla 2 osób):
arbuz
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk










Przygotowanie:
 Z arbuza wykrawamy około 30 kulek bez pestek, można też pokroić w kostkę 1x1 cm.












 Łączymy pozostałe składniki wino, cynamon, miód i rozgnieciony goździk. Mikstura powinna mieć jednorodną konsystencję.









Przekładamy arbuza do sporego naczynia, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.











Arbuz miodowo - winny nadaje się idealnie na podwieczorek w upalne dni. Deser należy podawać schłodzony. 

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...