Arbuz należy do grona tych owoców, które świetnie komponują się z dodatkiem soków i przeróżnych alkoholi, począwszy od mocnych wódek, aż po delikatne likiery i wino. Dziś zapraszam was na połączenie arbuza, wina i modu. To połączenie można porównać do grzanego wina, ale w wersji letniej, czyli orzeźwiającej. Przygotowuje się go naprawdę szybko, jednak trzeba chwilę odczekać gdyż owoce muszą się w zalewie zamarynować.
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
Przygotowanie:
Z arbuza wykrawamy około 30 kulek bez pestek, można też pokroić w kostkę 1x1 cm.
Łączymy pozostałe składniki wino, cynamon, miód i rozgnieciony goździk. Mikstura powinna mieć jednorodną konsystencję.
Przekładamy arbuza do sporego naczynia, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Arbuz miodowo - winny nadaje się idealnie na podwieczorek w upalne dni. Deser należy podawać schłodzony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz