czwartek, 13 czerwca 2013

Mizeria

Mizeria to idealny dodatek do bardzo wielu potraw mięsnych, tradycyjnego kotleta schabowego czy kurczaka na butelce. Jest to też dla mnie typowo letnia potrawa, ze świeżych gruntowych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku. Praktycznie wystarczą tylko młode ziemniaczki i już obiad gotowy.






Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja dla 2 osób):


1 duży ogórek, lub 3 - 4 małe
100 ml śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki białego cukru
kilka kropel cytryny, lub mała szczypta kwasku cytrynowego
sól
pieprz
koperek







Przygotowanie:
Ogórek obieramy ze skóry i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Ja ścieram je na tarce, dzięki  temu mam idealnie cienkie i równe plasterki. Solimy i pieprzymy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, aby ogórki skruszały i puściły sok.







 Do śmietany dodajemy kilka kropli  soku z cytryny, lub kilka ziaren kwasku cytrynowego i energicznie mieszamy przez chwilę, aż śmietana zgęstnieje, jeżeli nadal jest płynna to dalej dodajemy cytrynę, ale ostrożnie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie dodajemy cukier i nadal mieszamy, aż się rozpuści. Jeżeli dodaliśmy więcej cytryny trzeba dodać więcej cukru. Śmietana nie powinna być w smaku kwaśna.
Odlewamy z ogórków wodę, która się zebrała i łączymy ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.



Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu do różnego rodzaju mięs z dodatkiem ziemniaków z wody.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Prosto i klasycznie, a jak smacznie : D

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...