Mizeria to idealny dodatek do bardzo wielu potraw mięsnych, tradycyjnego kotleta schabowego czy kurczaka na butelce. Jest to też dla mnie typowo letnia potrawa, ze świeżych gruntowych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku. Praktycznie wystarczą tylko młode ziemniaczki i już obiad gotowy.
1 duży ogórek, lub 3 - 4 małe
100 ml śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki białego cukru
kilka kropel cytryny, lub mała szczypta kwasku cytrynowego
sól
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Ogórek obieramy ze skóry i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Ja ścieram je na tarce, dzięki temu mam idealnie cienkie i równe plasterki. Solimy i pieprzymy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, aby ogórki skruszały i puściły sok.
Do śmietany dodajemy kilka kropli soku z cytryny, lub kilka ziaren kwasku cytrynowego i energicznie mieszamy przez chwilę, aż śmietana zgęstnieje, jeżeli nadal jest płynna to dalej dodajemy cytrynę, ale ostrożnie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie dodajemy cukier i nadal mieszamy, aż się rozpuści. Jeżeli dodaliśmy więcej cytryny trzeba dodać więcej cukru. Śmietana nie powinna być w smaku kwaśna.
Odlewamy z ogórków wodę, która się zebrała i łączymy ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu do różnego rodzaju mięs z dodatkiem ziemniaków z wody.
Smacznego!
Odlewamy z ogórków wodę, która się zebrała i łączymy ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu do różnego rodzaju mięs z dodatkiem ziemniaków z wody.
Smacznego!
Prosto i klasycznie, a jak smacznie : D
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com