niedziela, 26 maja 2013

Kurczak w porach

Kurczak w porach to tylko trzy składniki. Prostota w pełnym tego słowa znaczeniu. Niezwykle trudno jest mi teraz przypomnieć sobie jakikolwiek inny, równie prosty przepis.Więc do dzieła.









Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja dla 4 osób):
600 g piersi z kurczaka
1 kg porów (zielone i białe części)
maggi













Przygotowanie:
Kurczaka kroimy kostkę, marynujemy około 1 godziny w 3 - 4 łyżkach maggi.




 W tym czasie kroimy pora w półtalarki.


Zamarynowanego kurczaka wraz z sosem smażymy na patelni. Ten etap można pominąć, ale wtedy dużo dłużej będzie się musiał gotować.








Korczaka i pory wrzucamy do dużego garnka i dusimy około 1 godziny (jeżeli nie smażyliśmy wcześniej mięsa to około 2 godzin) do miękkości porów i kurczaka.








Podajemy po przyrządzeniu, najlepiej smakuje z różnego rodzaju kluskami, chińskim makaronem wonton lub ziemniakami z wody.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...