Pierogi leniwe znam od zawsze. Kiedy byłam mała moja mama bardzo często robiła je na obiad. Może dlatego, że faktycznie robi się je szybko, nie są skomplikowane, no i najważniejsze przecież każde dziecko lubi pierogi na słodko. Jako dodatek serwowane było roztopione masło, cukier i cynamon, lub własnoręcznie przyrządzony przez moją mamę karmel. Obecnie ja poza tymi dodatkami podaję pierogi leniwe z syropem klonowym, bitą śmietaną i świeżymi owocami. Dziś zaproponuje Wam jedną z klasycznych odsłon.
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne (porcja na 4 osoby):
500 g sera twarogowego na sernik (można zmielić samodzielnie)
200 g mąki pszennej
3 jaja
3 łyżki masła (należy roztopić)
sól
Przygotowanie:
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
W misce miksera umieszczamy ser twarogowy, mąkę, żółtka, roztopione i ostudzone masło. Ucieramy na gładka masę.
Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą.
Wlewamy do dużego garnka wodę solimy i zagotowujemy.
Z powstałego ciasta formujemy wąskie wałeczki i kroimy pod katem 45 stopni na 2 cm paski. Gotujemy około 3 - 4 minuty, mieszając aby nie przywarły do dna garnka.
Pierogi leniwe podajemy z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem lub z sosem karmelowym. Innym sposobem serwowania jest polanie ich syropem klonowym lub śmietaną (bitą śmietaną) i świeżymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz